Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /home/inkbaron/public_html/thetattooedway.com/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Tattoos zijn duur – The Tattooed Way

Tattoos zijn duur

Als je al tattoos hebt, of je jezelf toch al eens bent gaan informeren in een tattooshop, ben je waarschijnlijk op de hoogte dat tattoos niet het goedkoopste zijn dat je ooit zal aanschaffen. Zeker indien je naar een betere tattoo artiest gaat, zal je hoogstwaarschijnlijk eventjes moeten sparen alvorens je je afspraak kan vastleggen. Velen veronderstellen dat je als tattoo artiest gemakkelijk en enorm veel geld verdient, maar hoewel ik nooit nog iets anders zou willen doen en het gevoel heb dat ik mijn droomjob heb gevonden, is het lang niet altijd rozengeur en maneschijn.

Om uit te kunnen leggen waarom een tattoo nu juist zo duur is, moet ik enkele aspecten benaderen. Om te beginnen word je niet van de ene op de andere dag tattoo artiest. Een opleiding is onbetaald (soms zelfs te betalen) en super intensief. Afhankelijk van de shop duurt deze opleiding gemakkelijk enkele maanden tot meer dan een jaar (of zelfs langer). En als je nu denkt van; ja goh eigenlijk niet mijn probleem er zijn nog jobs die een opleiding vereisen, dan geef ik je gelijk, maar er is meer.

Vervolgens is het vaste materiaal niet goedkoop. Een degelijk tattoo machine, dat wat de naald uiteindelijk op en neer zal laten gaan, kan al gemakkelijk 250 tot zelfs 700 euro of meer kosten. Goedkopere versies uit bijvoorbeeld China zijn dan wel goedkoop, de kwaliteit kan totaal niet vergeleken worden met machines van befaamde tattoo merken en dit zal je uiteindelijk ook zien aan de kwaliteit van je tattoo. Geen optie dus. Naast het feit dat één tattoo machine al een serieuze kost is, hebben tattoo artiesten er wel enkelen liggen. Elk machine heeft zijn eigen functie, voor elke techniek en elke naalden groepering heb je een ander tattoo machine nodig. Persoonlijk heb ik er momenteel een 7tal liggen, maar zal er binnenkort nog enkelen moeten bijkopen. Hoe meer er getatoeëerd wordt, hoe frequenter je je tattoo machines zal moeten veranderen, net zoals andere machines verslijten deze. Hierbij blijft het dan ook niet. Daarnaast heb je nog je stroomtoevoer, je bekabeling en je voetpedaal nodig alvorens je beweging krijgt in die naalden.

Dan heb ik het nog niet gehad over het materiaal dat in de tattooshop zelf hoort te staan. Een toog, een tattootafel, zetels, stoelen, lampen en zo kan ik nog wel even voort gaan, zijn allemaal objecten die je niet zomaar op de rommelmarkt voor een halve euro kan aankopen. Als je niet met wegwerpmateriaal werkt mag je daar nog een autoclaaf extra op rekenen die je ook nog eens gemakkelijk 1000 euro of meer zal kosten.

Maar goed, dat is allemaal ons probleem en zijn allemaal slechts eenmalige aankopen, toch? Goed dan gaan we nog een stap verder, per tattoo hebben we naalden nodig. Deze zijn uiteraard slechts één keer te gebruiken en bij de meeste tattoos zullen we meer dan één naaldengroepering nodig hebben. Ook inkt werd aangekocht en nog een heleboel andere wegwerpmateriaal zoals inkthouders, zalf, plastiek, papier etc etc. Uiteindelijk moet alles zo hygiënisch en steriel mogelijk zijn, toch? Uiteindelijk hebben we allemaal liever een tafel die volledig ingepakt is in plastiek in plaats van eentje met gebruikssporen van de vorige gebruiker. Of niet soms?

Als al het materiaal betaald werd, gaat de overschot niet rechtstreeks naar onze spaarrekening. Op het einde van de maand hebben ook wij (ja geloof het of niet) een berg rekeningen te betalen, zeker als tattooshop eigenaar. Een tattooshop wordt meestal gehuurd en er wordt water en elektriciteit gebruikt. En tot slot komen de belastingen nog, maar daar zullen we over zwijgen. Als je als artiest in een tattooshop werkt en dus zelf geen tattooshop bezit, wordt er altijd een procent van de inkomsten afgegeven aan de tattooshop eigenaar om de kosten van de shop te dekken. Wat je aan je artiest betaalt zal dus, op het einde van het hele proces, maar met een kleine procent naar zijn persoonlijke rekening gaan.

Ten slotte, wat zeker niet ook onbelangrijk te vermelden is, is de hoeveelheid tijd dat we in je tattoo steken. Persoonlijk ben ik soms 4 uur tot zelfs enkele dagen bezig alvorens mijn volledig ontwerp uitgetekend en door mezelf goedgekeurd is. Als er dan nog wat dingen aangepast moeten worden alvorens de klant tevreden is, zijn er al een heleboel uurtjes besteed aan de tattoo, nog voor er ook maar een lijn op je huid gezet werd. En dan hebben we natuurlijk nog het tatoeëren zelf, dat vaak ook al gemakkelijk enkele uren duurt.

De volgende keer dat je dus denkt dat een tattoo artiest op een gemakkelijke manier enorm veel geld verdient, onthou dan dat er een heleboel voorbereiding en kosten aan voorafgaan.

0 thoughts on “Tattoos zijn duur”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: