Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /home/inkbaron/public_html/thetattooedway.com/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Zon en tattoos – The Tattooed Way

Zon en tattoos

Eén van de grootste misstappen dat je kan doen met een al dan niet verse tattoo is deze te veel blootstellen aan de zon.

Zolang je tattoo nog aan het genezen is, of het nu de bovenste huidlaag is of die daaronder die nog niet genezen is, zal je voor 100% uit de zon moeten blijven. Daarna is het je eigen volledige verantwoordelijkheid wat je met je tattoo doet.

Laat me starten bij het begin, een huid zonder tattoos. Een straling die door de zon veroorzaakt wordt, wordt een UV straling genoemd. Afhankelijk van de intensiteit van deze stralingen, zal er meer of minder schadelijke straling in de hoeveelheid zonnelicht zitten. UV licht is voor niemand positief. Bij onvoldoende bescherming zal je verbranden en zal je op termijn mogelijk huidkanker ontwikkelen. Bij een hoge intensiteit zonnestralen zal zelfs een t shirt niet voldoende zijn om je van de stralen te behoeden. Insmeren is dus zeker tijdens de zomermaanden aan te raden.

En dan hebben we het nog niet gehad over als je tattoos hebt.

UV stralen van de zon zijn eigenlijk een vertraagde, maar zeker niet minderwaardige versie van het weg laseren van tattoos. Uiteindelijk komt het er op neer dat bij elke bloot stelling aan de zon er deeltjes van je tattoo afgebroken worden tot kleinere eenheden. Hoe kleiner deze stukjes worden, hoe sneller en gemakkelijker ze afgevoerd kunnen worden door het immuunsysteem van het lichaam, waardoor er dus vermindering van de inkt ontstaat onder de huid. In mensentaal, je tattoo vervaagd, wordt lichter en de lijnen zullen niet meer vastzitten onder dat deel van de huid, maar zullen stilaan verbreden. Geen mooie strakke lijnen en heldere kleuren meer dus.

In tegenstelling tot 25 jaar geleden is de inkt een heel stuk verbetert. Tegenwoordig is het mogelijk om een tattoo een heleboel jaren netjes te houden, op voorwaarde dat je natuurlijk zelf geen factor vormt.

Als de zon al zo slecht is voor een genezen tattoo, dan kan je je best wel inbeelden wat er gebeurt met een vers gezette tattoo. Indien de tattoo nog niet genezen is, zal de huid dus nog openstaan zoals een wonde. Logischer wijze wordt het dus nog gemakkelijker voor de UV stralen om de inktdeeltjes te bereiken en ervoor te zorgen dat deze afbreken. Tegen het einde van je genezing zal je dus hoogstwaarschijnlijk een lelijke, afgebleekte, uitgezette tattoo hebben met mogelijk ontstaan van littekenweefsel. Als je hiermee teruggaat voor een bijwerking, zal je tattoo artiest dit dan ook meestal afwijzen. Een degelijke tattoo artiest weet hoe zijn tattoos genezen en zal ook meteen zien dat er iets niet helemaal volgens het boekje gebeurd is.

Naast zon hebben ook zonnebanken en medische scans dezelfde bijwerkingen, als het niet nog sterker is.

Als tattoo artiest zijnde zie ik, zeker tijdens de zomermaanden, veel dingen waar ik haast van zou kunnen huilen. Ik steek dagelijks 100% mijn hart in elke tattoo die ik zet en als ik na een maand mensen terug krijg praktisch zonder tattoo, dan maakt dat mijn dag niet goed. Zeker omdat mijn vaste klanten hun tattoos als babytjes behandelen en er geen lijntje veranderd is na de genezing.

Zo heb ik een meisje gehad die mij de avond na het zetten van haar tattoo mij stuurde dat ze vergeten was morgen een botscan te hebben, hoewel ik gezegd had dat dit echt het slechtste idee was om te doen, deed ze dit uiteraard toch. Anderhalve maand later kwam ze de tattooshop terug binnen en als ik zeg dat nog 20% overschoot van haar initiële tattoo, dan zal het een optimistische gok zijn. Om maar te zeggen, niet alle verantwoordelijkheid ligt bij ons, als je zelf geen moeite wilt doen, kan de tattoo artiest er jammer genoeg ook niet aan doen.

Voor een vers gezette tattoo geldt dus dat zolang deze niet meer dan volledig genezen is, je alle vormen van zon en andere stralingen moet vermijden. Zonnecrème smeren op je nieuwe tattoo is geen optie, dus zorg dat je je tattoo laat zetten buiten de zomer of dat je de verantwoordelijkheid neemt om deze volledig in te pakken, meer dan een t shirt alleen. Na de genezing zal je zelf moeten uitmaken of je je tattoos liever ziet dan in de zon te liggen en kan je best je tattoos beschermen met een factor 50.

 

0 thoughts on “Zon en tattoos”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: