Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /home/inkbaron/public_html/thetattooedway.com/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Tattoo scholen – The Tattooed Way

Tattoo scholen

In een vorige blogpost vermeldde ik al dat tattoo artiesten geen fan zijn van tattoo scholen. Dit heeft natuurlijk verschillende redenen. Niet alleen kosten deze cursussen geweldig veel geld voor een korte opleiding, ze geven de illusie mee dat het verantwoord is na 2 weken of korter al een tattooshop te openen als een volwaardige tattoo artiest. Het certificaat dat op het einde van de cursus gekregen wordt is echter slechts een ongeloofwaardige blik op de realiteit.

Ik vermeld in deze post bewust geen namen van dergelijke scholen, maar zal mijn voorbeelden wel baseren op ware aanboden die terug te vinden zijn als je google open klikt.

Tattoo scholen bieden vaak een combinatie van cursussen en workshops aan, waarbij het ene duurder is als het andere. Doorgaans duurt een cursus een tweetal weken, waarin ze je beloven voor een mooie som van tussen 5000 en 7000 euro om je te leren tatoeëren. Vaak bieden ze hierbij ook materiaal aan.

 

Laat me beginnen bij het materiaal dat je aangeboden krijgt. De kwaliteit van de tattoo machines, stroomtoevoer, inkten, naalden etc zijn van essentieel belang voor de eindkwaliteit van de tattoo. Ik ben nog geen enkele keer een tattoo school tegengekomen waarbij effectief goed materiaal aangeboden wordt. Al het materiaal wordt goedkoop aangekocht in samengestelde kitjes op Amazon of in China, wat niet alleen zeer voordelig is voor de tattoo school, maar ook van extreem slechte kwaliteit is.

Dat de kwaliteit slecht is, is jouw probleem niet, denk je, want je moet het toch eerst leren alvorens je op klanten kan beginnen te tatoeëren, toch? Jammer genoeg is dat niet helemaal niet waar. Slecht materiaal kan ervoor zorgen dat je bepaalde technieken op een andere manier zal aanleren, waardoor je uiteindelijk fout na fout zal maken en het ook nog eens heel erg moeilijk zal afleren, ook al koop je daarna degelijk materiaal aan. Geen goed idee dus.

Dus als deze kitjes eigenlijk een goedkope aankoop zijn voor de tattoo school, waar gaat de rest van die 5 a 7 duizend euro dan naartoe die je in deze cursus steekt? Hopelijk wordt je dan toch een goede tattoo artiest?

Laat me een willekeurige cursus ontleden.

Je start met de basis van hygiëne (waarvoor je in België trouwens hoe dan ook in Syntra een cursus moet gaan volgen indien je effectief wilt beginnen met tatoeëren, hier zal je verplicht 500 euro voor betalen). Dit deel is uiteraard noodzakelijk en zal je, veronderstel ik, wel enige nuttige informatie geven.

Vervolgens leer je alles over tips, grips en naalden. Allereerst ben je dus met slecht materiaal bezig en zal het geen volledig waarheidsgetrouw beeld geven, daarnaast leer je welke naald te gebruiken bij welke techniek. En dat allemaal op 1 dag! Geweldig toch! Jammer genoeg kan ik je zeggen dat je eerst een heleboel naalden en een heleboel technieken moet uitproberen alvorens je enig idee hebt over wat je het hebt. Dan spreek ik eerder over maanden en jaren ipv één simpele dag.

Daarnaast leer je een stukje over huidsoorten, ook weer iets dat je alleen zal kunnen leren door die verschillende huidsoorten allemaal eens getatoeëerd te hebben, fouten gemaakt te hebben en opnieuw te proberen.

Je leert op je machine op een bepaalde manier vast te houden, in een bepaalde hoek en aan een bepaalde snelheid. Ook dit, stom. elke artiest zal zijn machine anders houden en op een andere manier tatoeëren. Een bepaalde manier aanleren zal je leerproces niet alleen vertragen, je zal het gevoel hebben dat het zo MOET en niet anders kan, terwijl niets minder waar is.

Verder in de cursus, de rest van de 2 weken, krijg je natuurlijk de volledige kunst van het tatoeëren onder de knie. Vraag je dit af, als het zo gemakkelijk zou zijn, waarom zouden mensen dan nog de moeite doen om een leerplek te zoeken in een tattooshop en maanden te apprenticen? Simpelweg omdat het gewoon onmogelijk is dat je na 2 weken kan tatoeëren. Niemand, maar dan ook niemand zal na 2 weken één lijn recht en solide kunnen zetten.

In werkelijkheid zal je de eerste twee weken, als het geen twee maanden en meer zijn, aan het sukkelen zijn en persoonlijke teleurstellingen en tegenslagen aan het verwerken zijn. Het begin is frustrerend en je zal je elke dag opnieuw terug volle moed moeten gooien op het beter worden en opnieuw proberen.

Tenzij je te koppig bent in te zien dat je na 2 weken eigenlijk niets kan, zal je dus alsnog een plek moeten zoeken waar je verder kan leren. Tattooshops staan echter niet te springen iemand aan te nemen die al in een tattoo school gestart is. Vaak duurt het dubbel zo lang slechte gewoontes af te leren in plaats van meteen goede gewoontes aan te nemen.

Denk dus 2 keer na als je overweegt een cursus tatoeëren te betalen.

0 thoughts on “Tattoo scholen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: